Thursday, February 1, 2007

Cat costa sa fii presedinte ?

SUA – Cat costa sa fii presedinte
Banii privati influenteaza politicile publice. Analistii economici americani cred ca alegerile prezidentiale si legislative din 2008 vor dobori recordul de cheltuieli stabilit in 2004 la patru miliarde de dolari.

In ciuda faptului ca de peste 20 de ani exista proiecte care vorbesc despre limitarea fondurilor in timpul campaniei electorale din Statele Unite, acestea cresc constant, recordul in materie fiind pana acum atins de campania electorala din 2004, cand au fost cheltuiti aproximativ patru miliarde de dolari. Analistii afirma insa ca recordul din 2004 va fi depasit fara probleme in 2008. "Alegerile din 2008 vor fi cele mai scumpe din istoria Americii", crede Michael Toner, presedintele Comisiei Electorale Federale. "Orice politician care doreste sa candideze in 2008 la presedintie trebuie sa stranga pana la sfarsitul acestui an cel putin 100 de milioane de dolari, pentru a fi luat macar in serios", a declarat Toner. "E ca la poker, doar ca aici «intrarea» costa 100 de milioane de dolari", a mai spus, ironic, Toner.

RECORDUL 2008. Analistii considera ca exista mai multi factori care vor duce la o lupta dramatica pentru bani. Principalul motiv este acela ca majoritatea candidatilor la presedintie sunt persoane extrem de cunoscute, carora le va fi foarte usor sa adune sume exorbitante de bani. Principalii candidati par a fi John McCain, Hillary Clinton, Rudolf Giuliani sau Barack Obama. Un alt motiv ar fi faptul ca ultimii ani au radicalizat intr-o masura foarte mare electoratul american, in paralel cu atragerea acestuia catre politica. Un alt motiv este faptul ca, practic, campania electorala pentru alegerile din 2008 va incepe in 2007.

.............
Continuare : http://www.jurnalul.ro/articol_70532/sua__...presedinte.html

Sunt curios care sunt cifrele din Romania privind candidaturile !!!

No comments: